Дългоочакваното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) по отношение на

...
Дългоочакваното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) по отношение на
Коментари Харесай

ЕМА реши: АстраЗенека е сигурна и ефективна ваксина

Дългоочакваното становище на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) във връзка с имунизацията на АстраЗенека към този момент е известно. 

Препаратът на АстраЗенека е сигурна и ефикасна ваксина, която обезпечава най-малко 60% отбрана против Covid-19, като практиката демонстрира, че успеваемостта й е даже по-висока. Не може да се установи връзка сред сигналите за тромбози или други неподходящи положения и имунизирането с съответния артикул. 

Ваксинирането в България се възобновява от на следващия ден. Също от на следващия ден ще възобнови работата си електронната система за записване, заяви зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева на брифинг минути откакто стана известно мнението на Европейската организация по медикаментите. 

Експертите на ЕМА са разгледали и проучили всички докладвани случаи.

Анализирали са цялата налична сега информация и доказателствата по нея. Окончателното решение на организацията е еднопосочно – европейските държави могат спокойно да продължат имунизацията с АстраЗенека, а всеки, който е получил първа доза, да не се колебае и за втората. 

Изпълнителният шеф на Агенцията Емър Кук съобщи, че позицията се основава на " ясни научни изводи " въз основата на данните за случаите, за които е съобщено през последните дни. Тя добави, че не може изцяло да се изключи връзка сред имунизацията и тези редки и необикновени случаи и по тази причина изследването продължава, а в листовката към препарата ще бъде добавена информация за тях.  

С какви количества ваксини разполага сега България?

В България има на склад 100 хиляди дози ваксини от  и се чакат още към 180 хиляди, сподели по време на редовния брифинг през днешния ден в Министерския съвет министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. По думите му, се чака страната ни да получи и задоволително ваксини от в допълнение контрактуваните количества дози от другите производители. 

България е поръчала ваксини от Пфайзер и от Модерна, тъй че да могат да се ваксинират по три милиона българи с всеки тип. Ако имунизациите идваха по метода, по който ги бяхме поръчали, можехме всеки месец да имунизираме по 600 хиляди души, уточни още Ангелов.

Спирането на имунизирането с АстраЗенека у нас е било предварителна защита.

" Не виждам нищо неприятно в това, че България беше една от първите страни, спрели имунизацията с имунизацията на АстраЗенека. Всички решения, взети досега, засягащи имунизацията, са стъпвали на лекарска експертиза. Когато се получиха данни, че имаме неподходящо събитие, което би могло да бъде и нежелана лекарствена реакция, направихме това, което би трябвало да бъде направено, тъй като това беше събитие, което, в случай че се докажеше, че и тази партида има отношение към него, това щеше да бъде втора партида. Наш дълг - лекарски, медицински, експертен, е да бъде взето това решение, до момента в който потвърдим, че 100 % имунизирането няма отношение към настъпилото нежелано събитие ", изясни министър Ангелов.

За съветската и китайската ваксина министър Ангелов разяснява, че с цел да бъде доставена една ваксина в България, ясно е записано в инструкция от 2004 година, транспонирана в българското законодателство, че всеки един медицински препарат - биологичен или на основата на биотехнологии, засягащ лекуването на ново заболяване, с цел да бъде доставен и пуснат в приложимост в България, наложително би трябвало да мине през централизирана процедура през ЕМА. Това е закон, който подсигурява сигурност на имунизацията и потвърдената й резултатност. Ако бъде издадено позволение за тези ваксини, България няма съмнения за поръчка на тези ваксини.

 
Европа против АстраЗенека: здравен или политически проблем?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР